The trajectory of techniques in food

from the natural period to street food in the urban space

Authors

DOI:

https://doi.org/10.54446/bcg.v13i1.3003

Keywords:

Alimentação, Saber-fazer, comida de rua

Abstract

This article presents a theoretical reflection anchored by geographers, sociologists, anthropologists and philosophers who contributed to the understanding of technique, space and feed. Its guiding objective is to analyze the trajectory of the technique in food and how it presents itself in street food. We chose to use a periodization proposal that subdivided the history of the geographical environment into three stages: natural, technical and technical-scientific-informational. The theoretical choice is to use the technique as a central element in the discussion and to admit it as a link between time and space. Methodologically, we opted for bibliographical research and for the collection of secondary data in official institutions. We also used a field diary, observation spreadsheet, photographic records with the use of a portable studio, and semi-structured interviews with the snowball technique to obtain primary data. It is concluded that feeding has undergone drastic changes both in configuration and preparation. What was previously the result of a direct relationship between man and nature, mediated by the techniques of survival, is now conducted by industry, science and information. An antagonistic relationship is established, at the same time that there is a move away from the stove and the kitchen by most people in the urban space, there is also a rapprochement of techniques through street food.

Author Biographies

Greiziene Araújo Queiroz, Universidade Federal de Sergipe

Doutoranda em Geografia pela Universidade Federal de Sergipe (UFS), mestre pela Universidade Estadual de Campinas (Unicamp) e licenciada em Geografia pela Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC)

Sônia de Souza Mendonça Menezes, Universidade Federal de Sergipe

Professora do Departamento de Geografia da Universidade Federal de Sergipe (UFS), doutora, mestre e licenciada em Geografia pela mesma instituição.

References

BARSALINI, Heitor. A história da alimentação nas terras Yperoig. Brasil: Ciados Books, 2021.

BECKER, Berta K. EGLER, Claudio A. Brasil: Uma nova potência regional na Economia – Mundo. 2. ed. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 1994.

BELLONI, Luiza. Como o iFood se tornou o maior aplicativo de delivery da América Latina. HUFFPOSTBRASIL, em 18 de abr. de 2018. Disponível em: https://www.huffpostbrasil.com/2018/04/18/como-o-ifood-se-tornou-o-maioraplicativo-dedelivery-de-comida-da-america-latina_a_23414651/. Acesso em: 17 abr. 2020.

BENJAMIN, Walter. Obras escolhidas. Magia e técnica, arte e política. v. 1. 3. ed. São Paulo: Brasiliense, 1987 [1985]. Disponível em: http://www.usp.br/cje/depaula/wpcontent/uploads/2017/03/O-Narrador_Walter-Benjamin-1.pdf. Acesso em: 13 dez. 2022.

BRASIL. Diretoria Geral de Estatística. Recenciamento do Brasil: Indústria. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv6478.pdf. Acesso em: 5 jan. 2020.

______. Escritório Técnico de Estudos Econômicos do Nordeste (ETENE). Indústria de alimentos. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/documents/80223/1362740/alimentos.pdf/95dae4d8-2327- 1925- 8e0bef83c7233ec1. Acesso em: 5 jul. 2019.

______. Pesquisa Nacional de Amostra por Domicílio Contínua - PNAD contínua, Indicadores IBGE, divulgação especial. Medidas de Subutilização da Força de Trabalho no Brasil, 3º trimestre de 2019. Disponível em: ftp://ftp.ibge.gov.br/Trabalho_e_Rendimento/Pesquisa_Nacional_por_Amostra_de_Do micilios_continua/Trimestral/Novos_Indicadores_Sobre_a_Forca_de_Trabalho/pnadc_ 201903_trimestre_novos_indicadores.pdf. Acesso em: 27 nov. 2019.

BRANDÃO, Carlos Rodrigues. Plantar, colher e comer: um estudo sobre o campesinato goiano. Rio de Janeiro: Edições Graal, 1981.

BRESCIANI, Edda. Alimentos e bebidas do antigo Egito. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

BONINO, Rachel. Embalados pela natureza. Revista Sacola Brasileira. dez, 2015.

CAPATTI, Alberto. O gosto pelas conservas. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

CARNEIRO, Henrique. Comida e sociedade: Uma história da alimentação. 7. ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2003.

CASTELLS, Manuel. A galáxia da internet: reflexões sobre a internet, os negócios e a sociedade. Rio de Janeiro: Zahar, 2003 [2001].

COLETTI, Gabriel Furlan. Gastronomia, história e tecnologia: a evolução dos métodos de cocção. Contextos da Alimentação – Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade, v. 4, n. 2, mar. 2016. Disponível em: http://www3.sp.senac.br/hotsites/blogs/revistacontextos/wpcontent/uploads/2016/03/56_CA_artigo_revisado.pdf. Acesso em: 5 jan. 2022.

CORREA, Roberto Lobato. O espaço urbano: notas teórico-metodológicas. GEOSUL, Ano VIII, n. 15, p. 13-18, 1993.

DAMATTA, Roberto. O que faz do brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco,1986.

DUARTE, Dioclécio. Brasil compra e vende: Manual da economia brasileira. Rio de Janeiro: Edições 3 Américas, 1941.

FISCHLER, Claude. El (h)omnívoro: El gusto, la cocina y el cuerpo. Traduccíon Mario Merlino. Barcelona: Anagrama, 1995.

FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

GUARDIÃS do Queijo Coalho do Sertão. Direção de Rita Simone Liberato. Produção de Sônia de Souza Mendonça Menezes e Fabiana Thomé da Cruz. Aracaju, 2013. 1 vídeo (14 min.). Disponível em: www.youtube.com/watch?v=wJg9tZIpICA. Acesso em: 14 maio 2022.

GUIMARÃES, Ruth. Contos Índios. São Paulo: Faro Editorial, 2020.

HARARI, Yuval Noah. Sapiens – Uma Breve História da Humanidade. Editora Harper, 2014.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamento Familiar, 2017-2018: primeiros resultados. IBGE, Coordenação de Trabalho e Rendimento. Rio de Janeiro: IBGE, 2019.

ISNARD, Hildebert. O Espaço geográfico. Coimbra: Almedina, 1982.

LIMA, Janice Ribeiro. Fritura de alimentos procedimentos para obtenção de alimentos com qualidade. Instruções técnicas Folhetos. Embrapa Agroindústria Tropical. N. 08, abril/2001, p. 1-3. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/- /publicacao/423153/fritura-de-alimentos-procedimentos-para-a-obtencao-de-alimentos-comqualidade#:~:text=De%20modo%20geral%2C%20para%20se,do%20oleo%20que%20sera%2 0utilizado. Acesso em: 23 nov.2022.

MAZOYER, Marcel; ROUDAR, Laurence. Histórias das agriculturas do mundo: do neolítico a crise contemporânea. São Paulo: Unesp, 2010.

MONTANARI, Massimo. Comida como cultura. São Paulo: SENAC, 2008.

MORAES, Antônio C. R de. Bases da formação territorial do Brasil. Geografares, Vitória, n. 2, p. 105-113, jun. 2001. Disponível em: https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/1145/858. Acesso em: 5 jan. 2020.

MOREIRA, Ruy. A Técnica, o Homem e a Terceira Revolução Industrial. In: KUPSTAS, Márcia (Org.). Ciência e Tecnologia em debate. São Paulo: Moderna, 1998.

OLIVEIRA, Débora. Dos cadernos de receitas as receitas de latinhas: Indústria e tradição culinária no Brasil. São Paulo: Senac, 2019.

ORTEGA Y GASSET, José. Mediação da técnica. Rio de Janeiro: Livro Ibero Americano, 1963.

PIPONNIER, Françoise. Do fogo à mesa: arqueologia do equipamento culinário no fim da Idade Média. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

PRADO JÚNIOR, Caio. História Econômica do Brasil. 17. ed. São Paulo: Brasiliense, 1976.

POLANYI, Michel. A Dimensão Tácita. Chicago: University of Chicago Press (Londres: Routledge & Kegan Paul, 1966).

RAFFESTIN, Claude. Por uma Geografia do Poder. São Paulo: Ática, 1993.

RATZEL, Friedrich. El Territorio, la Sociedad y el Estado. Cuadernos de Geopolítica, n. 5/87, Departamento II “Políticas y Difusión”, Instituto Geopolítico de Chile, Santiago, 1987 [1900].

SANTOS, Milton. A urbanização Brasileira. 5. ed. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2009 [1993].

______. Técnica, espaço e tempo. 5. ed. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2013 [1994].

______. O espaço dividido: os dois circuitos da economia urbana dos países subdesenvolvidos. 2. ed. São Paulo: Edusp, 2004 [1978].

______. A natureza do espaço: técnica e tempo, razão e emoção. 4. ed. São Paulo: Editora USP, 2006.

______; SILVEIRA, Maria Laura. O Brasil: território e sociedade no início do século XXI. 10. ed. Rio de Janeiro: Record, 2001.

SORRE, Maximilien. Geografia Humana (introdução). Traduzido de “E1 hombre En La Tierra, introduccíon” (1967). GEOgraphia, Niterói, ano V, n. 10, p. 137-143, 2003.

SOUZA, Marcelo Lopez de. A, B, C do desenvolvimento urbano. 2. ed. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 2005.

VELTHEM, Lucia Hussak Van; KATZ, Esther. A ‘farinha especial’: fabricação e percepção de um produto da agricultura familiar no vale do rio Juruá, Acre. Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi, Ciências Humanas, v. 7, n. 2, p. 435-456, maio/ago. 2012. Disponível em: https://www.scielo.br/j/bgoeldi/a/sZ83pJCxQkL97nFqQnBPwxG/abstract/?lang=pt. Acesso 23 dez. 2022.

Published

2023-09-28

How to Cite

Araújo Queiroz, G., & de Souza Mendonça Menezes, S. (2023). The trajectory of techniques in food: from the natural period to street food in the urban space. Boletim Campineiro De Geografia, 13(1). https://doi.org/10.54446/bcg.v13i1.3003

Issue

Section

Papers